Este un fapt dovedit științific – sportul întărește capacitatea organismului de a se apăra în fața factorilor de mediu toxici și stimulează imunitatea.
Sistemul imunitar este de fapt o rețea de celule, organe și țesuturi care, împreună, protejează organismul împotriva unor „amenințări” externe, care pot duce la apariția de afecțiuni. Prima linie de apărare împotriva infecțiilor o reprezintă protecția naturală, cu care ne naștem, iar pe parcursul vieții, organismul învață să producă anticorpi, care luptă împotriva agenților patogeni.
Sistemul imunitar este în permanență „în lucru” – îl ajutăm printr-o alimentație echilibrată, un ritm de viață și rutine zilnice fără excese și practicarea unui sport.
Dintre toate sporturile, înotul prezintă cel mai bun raport dinte efortul depus, timpul petrecut la antrenamente și beneficiile obținute.
Înotul practiat regulat stimulează sistemul respirator, cardiovascular și nervos și circulația sangvină, care activează celulele sistemului imunitar. Presiunea exercitată de apă actionează asupra timusului, care are rolul de a produce celulele care au rol în imunitate.
În timpul înotului, organismul se adaptează constant la temperatura apei și la umiditatea din aer. În primele momente de la contactul cu apa, vasele de sânge se contractă, iar metabolismul energetic își intensifică activitatea pentru a facilita adaptarea organismului la noile condiții. Termoreglarea generează o cantitate sporită de energie care duce la intensificarea circulației sangvine.
Înotul este recomandat de către medici în special pentru întărirea sistemului imunitar, indiferent de vârstă, dar mai ales pentru copii. Înotul, mai ales atunci când este practicat regulat, are nenumărate beneficii pentru sănătatea plămânilor, a sistemului respirator și pentru creșterea imunității.
Pentru înotătorii de toate vârstele, sistemul imunitar este vital pentru a obține performanțele dorite. Studiile au arătat că în timpul antrenamentelor în bazin, nivelul de cortizol din sânge crește, ceea ce duce la o activitate sporită a celulelor din organism care luptă împotriva agenților externi cu potențial dăunător pentru sănătate.
În cadrul unui experiment realizat de o universitate din Norvegia, 8 înotători de elită și-au făcut antrenamentul de 3 ori pe săptămână în apă cu câteva grade mai rece decât temperatura obișnuită din bazin. Drept urmare, a crescut numărul de antioxidanți și celule albe din organism, din cauza faptului că apa rece este percepută de organism ca fiind un factor de stres. Ca urmare, sistemul imunitar a fost activat, iar în perioada următoare, timp în care au fost monitorizați, sportivii au înregistrat o stare de sănătate excelentă, fără gripe sau răceli.
Pe lângă toate celelalte beneficii incontestabile pe care înotul le are asupra organismului și a stării noastre de bine, creșterea imunității este un factor la fel de important pentru care încurajăm copii și părinți în egală măsură să vină la bazin și să practice înotul indiferent de sezon!